RINNESUKSET

Järjestys:
Näytä:
Näytä: Lista Ruudukko

Sukset huolletuissa rinteissä ja rinteiden ulkopuolella laskemiseen


Useimmiten ihmiset käyttävät urheiluun tai vain lomailuun varta vasten valmisteltuja alueita. Jos menette meren rannalle, kyseessä on yleensä hoidettu ranta tai hiekkaranta pintarakenteineen. Laskettelua varten pintarakenne valmistetaan lumesta erikoistekniikan avulla. Mutta mitä vielä ihmisen tulee ottaa mukaansa vuorille lähtiessään? Rinnesukset ovat valmistajien soveltamia tiettyjä konkreettisia rinnetyyppejä ja lumia varten.


Carving-laskettelun harrastajille suositellaan suksia, joiden sivuleikkauksen säde on melko pieni, 12–15 m. Jos teillä on kokenut neuvoja tai opettaja, kannattaa ennen hankintaa neuvotella hänen kanssaan. Jos taas pidätte enemmän klassisesta koulukunnasta, jossa ei käännetä suksia rinnakkain kanttien varassa, kannattaa miettiä suksia, joiden sivuleikkaussäde on suuri, 16-20 m. Ensimmäisiä suksia ei kuitenkaan pidä ottaa ammattilaisille tarkoitetuista sarjoista. Kokemusta kannattaa kartuttaa yksinkertaisimmilla tai keskitason malleilla.


Yllä on kuvattu suksia ihanteellisia rinteitä varten. Niiden sivuleikkaussäde vaihtelee pienimmästä pujottelusuksesta (13 m miehille) suurimpaan yli 50 metriin syöksylaskussa. Riippuvuussuhde on hyvin yksinkertainen: mitä pienempi sivuleikkaussäde, sitä jyrkempi on kaarre, jonka suksi tekee rinteessä. Lisäksi vaikuttaa suksen jäykkyys, jossa kiertymistä vastustava voima auttaa käänteissä ja jousto alastuloissa. Suksi on siis korkean teknologian tuote, jossa jokainen erillinen osa toimii juuri tietyn tehtävän suorittamista varten.